Harlekijn bestaat 100 jaar!

Wie zijn wij?

Harlekijn is een ambitieuze toneelgroep uit Boom. Wij staan garant voor boeiende theaterproducties rond teksten die de moeite waard zijn om gespeeld te worden. Onze producties worden niet langer alleen maar in zalen gebracht, maar ook in eerder ongewone ruimten waardoor theater een avontuur wordt met een intensere beleving door publiek en spelers.

“90 joar, da emme k’ik na altet gére wille worre sé”,

zegt Clementinneke in “Dozen” van Arne Sierens, een voorstelling die we in 2003 speelden en waarmee we toen een tijdperk van verandering in luidden. “Ik weet allièn nie of datta wel zo goeden is…” zegt ze er evenwel twijfelend achter.

Wij weten ondertussen dat het wel goed voelt om geen 90 jaar maar ondertussen 95 jaar te worden (en daarmee ook met stip het oudste nog actieve amateurtheatergezelschap van Boom te zijn).

Een modern gezelschap

Wat ooit begon als een naoorlogse vereniging voor toneelspelen (op 24 oktober 1924 om precies te zijn) groeide uit tot een modern gezelschap waarbij boeiend tekstmateriaal en vooral veel spelplezier centraal staat. Elke productie dient een nieuwe uitdaging te zijn, een volgend avontuur. Een avontuur waar we u, geëerd publiek, maar al te graag bij betrekken. Bij recente voorstellingen zoals “Nice To Meet You”, “Festen”, of “De Kreupele Van Inishmaan” waarbij we bewust wegtrokken van de veilige omgeving van een theaterzaal naar een oude loods, machinehal of een huis met kamers, kelders en zolders, werd dit avontuur zeer tastbaar en maakten we van onze producties verrassende gebeurtenissen.

Ook met klassiekers zoals “Wachten Op Godot”, een stuk dat ondertussen meer dan 60 jaar oud is, konden we menig toeschouwer verbazen door deze turf van een tekst op onze eigen ongedwongen en frisse manier gestalte te geven.

Mijn slappe komedie voor 4 personen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt” was dan weer een gloednieuwe tekst. Meer nog, bij aanvang van de repetities bleek deze tekst van Magne Van Den Berghe niet eens af te zijn. Maar we hadden er wel een Belgische première mee te pakken. In dezelfde maand dat het stuk in het professionele theater zijn Nederlandse première beleefde mochten wij in onze eigen toneelstudio aan de Groene Hofstraat voor de Vlaamse première zorgen.

Onze eerste eigen voorstelling

Met “Een Kermis is een Geeseling waard” creeërden we voor het eerst zelf een voorstelling. Een heel persoonlijke maar terzelfdetijd ook een heel universele voorstelling. Over het gemis van onze dierbaren en de sterkte van verbondenheid op en naast de scène. Een ode aan het amateurtheater van vroeger en nu. Met zeer veel respect voor onze voorgangers.

Een voorstelling die moeizaam tot stand kwam. Eentje waarvoor we onze tijd namen, noodgedwongen moesten nemen. Een voorstelling die net zoals “Dozen” uit 2003 een nieuwe richting aangeeft voor Toneel Harlekijn: Harlekijn 2.0.

Dat we ons 95ste speelseizoen mogen meemaken, hebben we natuurlijk niet in het minst aan jullie te danken. Het is immers bij gratie van ons geëerd publiek dat wij, reeds 95 jaar lang, voor het voetlicht mogen treden. Spelen voor een lege zaal, daar is nu eenmaal weinig aan… Jullie hartverwarmende en enthousiaste reacties laten ons steeds opnieuw gedreven aan een nieuw avontuur beginnen.

Daarom, voor al die jaren: een heel dikke merci! En tot heel binnenkort, op één van onze voorstellingen.

Warme toneelgroeten,

Toneel Harlekijn