Harlekijn bestaat 100 jaar!

Schatten op zolder

Een dubbele mokerslag. Gemis en vertwijfeling. Een gezelschap in crisis.

In het toneelseizoen 2018-2019 diende Toneel Harlekijn zijn plannen tot twee maal toe te wijzigen. Onze vereniging daverde op zijn grondvesten na het verlies van twee leden, Jordi en Ludo, die heel veel betekenden voor het Harlekijn van de 21ste eeuw. Niets was nog evident. Zelfs toneelspelen werd in vraag gesteld.

Net op dat moment werd ons een geschenk in de schoot geworpen. Toevallig kregen we een heleboel dagboeken cadeau – schatten van op de zolder van een bevriende ziel. Die dagboeken, in schoonschrift neergepend door Leonard Holsters in de jaren 1920 en 1930, bevatten het verhaal van onze oprichting en van de eerste jaren van het bestaan van ons gezelschap.

Omdat we de richting kwijt waren, keerden we op onze stappen terug.

We besloten op ontdekkingstocht te gaan door de historie, op zoek naar de wortels van onze toneelhonger. Terug naar de bron, om ons daar te laven aan meer onschuldige tijden.

Dit digitale dagboek is de neerslag van die zoektocht. Hier brengen wij, net als onze voorgangers bijna een eeuw geleden, verslag van het reilen en zeilen binnen ons gezelschap.