Harlekijn bestaat 100 jaar!

Onze theaterwerf

Dinsdag 26 november, vier dagen voor de première. We kunnen de zaal in! De knappe bühne van CC De Steiger is deze week helemaal de onze. We vliegen er dan ook meteen in. Er wordt getimmerd en gezaagd dat het een lieve lust is.

Al snel tekenen zich de contouren van ons decor af. Al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen: het lijkt eerder een bouwwerf dan een klassiek scènebeeld. Maar zo hadden we het ook in ons hoofd. Harlekijn is, na een annus horribilis, herleid tot een bouwval. Uit die brokstukken moet een nieuw gezelschap verrijzen, met vernieuwde zin in toneel. Dus spelen we ook in een decor dat vooralsnog op een theaterwerf lijkt. Bekleed met stuclopers, omzoomd door schragen, aangekleed met rollen plasticfolie.

Een theaterdecor bouw je niet alleen met planken en rekwisieten. Je kleedt het ook met licht, je boetseert het met spots. De driekoppige technische ploeg van CC De Steiger – Bram, Pieter en Luca – zijn daarbij van goudwaarde. Ze komen met veel meer dan kabels aandragen: ze brengen ook creatieve ideeën aan die het resultaat flink verbeteren. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat alle technische aspecten piekfijn verzorgd zijn. Geen sinecure bij deze voorstelling, die zowel vooraf opgenomen als live video bevat.

Alles krijgt zo stilaan zijn plaats op het podium. Elke acteur en actrice vindt een plekje voor zijn of haar rekwisieten. Soms worden die plaatsen zelfs heel duidelijk gemarkeerd. Want je kan maar beter zeker zijn. Een voorbereid toneelspeler is er immers twee waard – of hoe ging het gezegde alweer?