Een hand in het verzet

Een theaterstuk waarin jongeren vragen stellen over verzet en over de toekomst. Vertrekkend vanuit hun eigen leefwereld onderzoeken ze het verleden. Inspiratie halen ze uit het verhaal van De Zwarte Hand, een van de eerste verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mathilde, een leerlinge in het laatste jaar secundair houdt voor haar klasgenoten een lezing. Over de vragen van de lerares Maatschappijleer: Waar wil jij je tegen verzetten? Wat betekent verzet voor jou? Niet wetend waar te beginnen ging ze met haar grootmoeder aan de praat. Die vertelde over haar vader die als jongeman aansloot bij De Zwarte Hand, werd opgepakt en gedeporteerd en na de bevrijding als een wrak terugkwam.

Mathilde vertelt en toont op een scherm aan haar klasgenoten wat ze heeft ontdekt. Ze roept scènes uit het dagelijkse leven van die tijd op. Gespeelde taferelen die tonen waarmee jong en oud in die moeilijke jaren en onmiddellijk na de oorlog werd geconfronteerd. En hoe jongeren daar nu naar kijken. Vanuit haar verontwaardiging geeft ze haar klasgenoten mee dat vandaag dikwijls amper verschilt van gisteren en dat de geschiedenis ons heel wat lessen voorhoudt.

Tekst: Tjen Mampaey en Luc Pien samen met de jongeren van Atheneum Boom naar het boek De Zwarte Hand. Het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek van Tjen Mampaey
Regie: Luc Pien
Met: scholieren Atheneum Boom, Toneelkring Harlekijn e.a.

Deze voorstelling wordt opgevoerd in de schouwburg van CC De Steiger Boom op zaterdag 11 februari 2023 en op zaterdag 25 maart 2023 in CC Binder in Puurs.